Wat is Baking Soda?

shadow

Baking Soda wordt onder andere gebruikt als rijsmiddel, een onderdeel van bakpoeder, maar ook los van bakpoeder te gebruiken in allerlei bakproducten, zuurteregelaar, stabilisator en binnen de medische wereld als middel tegen overtollig maagzuur. Ook voor schoonmaken, deodoriseren (luchtjes neutraliseren), vlekken verwijderen, ontvetten, ontzuren en ontkalken is het geschikt.

Baking Soda is een minerale stof met de chemische samenstelling NaHCO3 en is een verbinding tussen één deel natrium en twee delen waterstofcarbonaat of bicarbonaat. Het scheikundig element Na is in het Nederlands natrium (zout) maar wordt in het Engels sodium genoemd.
Baking Soda is een basisch zout. Het bi wil zeggen dat er twee maal zo veel carbonaat als natrium in de stof voorkomt.
In contact met een zuur, ontstaat er een chemische reactie waarbij CO2 en water aangemaakt wordt. Het ontstane koolzuurgas (CO2) zorgt dan voor de rijzing van het bakproduct. Ook bij verhitting van Baking Soda komt koolzuurgas vrij.

Baking Soda is een minerale stof,
ontvet, ontzuurt en absorbeert

Baking Soda is een natuurlijke stof en wordt vaak verward met baking powder of bakpoeder. Bakpoeder wordt ook gebruikt in plaats van gist en Baking Soda is een ingrediënt van bakpoeder. Bakpoeder is een stabiele stof als vervanging van gist en daarom beter regelbaar voor het laten rijzen van bakproducten.
Baking Soda is echter langer houdbaar en u kunt zelf bakpoeder maken van Baking Soda door citroenzuurpoeder en maïsmeel toe te voegen. Zie de pagina Baking Soda in de keuken voor het maken van eigen bakpoeder.
Ook wordt Baking Soda wel eens verward met gewone huishoudsoda. Maar was- of huishoudsoda (natriumcarbonaat) is bijtend en niet te gebruiken als Baking Soda!

Zorg dat baking soda na opening van de verpakking in een afgesloten bakje wordt bewaard, dan blijft deze zuiver en gaat het lang mee.

Het mineraal genaamd baking soda

Baking soda ontvet, ontzuurt, ontkalkt en absorbeert geurtjes, dus ook in het schoonmaken is baking soda onmisbaar. Tevens is het zeer milieuvriendelijk en voordelig in aanschaf.
In vooral Engeland en Amerika wordt dit product al bijna 200 jaar intensief gebruikt. In Nederland is het product nu ook in opmars. Door haar vele toepassingen vervangt baking soda een heel scala aan milieuvervuilende middelen.

Synoniemen

Natriumbicarbonaat, natriumwaterstofcarbonaat, dubbel-koolzure soda, zuiveringszout, maagzout, bakzout, baksoda, bread soda, cooking soda, sodium bicarbonate, NaHCO3 en E500, Nahcoliet, sodium hydrogen carbonate, bicarbonate of soda, (sodium) bicarb and Nahcolite.

Herkomst

Het mineraal Nahcoliet (Nahcolite) is pure natriumbicarbonaat. Dit mineraal werd ontdekt in het begin van de 20e eeuw. In de 18e eeuw werd al natriumbicarbonaat gebruikt, maar dit werd chemisch vervaardigd met behulp van elektrolyse. Later is men weer overgestapt op een natuurlijke bron waarvan er een grote voorraad bestaat om duizenden jaren lang soda en Baking Soda te maken. Dit mineraal is genaamd trona.

Kwaliteit & veiligheid

Baking Soda heeft EAN-code 033200011101 en een doos van 24 stuks bevat de EAN-code 10033200011108.
De douane heeft vastgesteld dat deze grondstof een hoge btw-classificatie krijgt toegekend; 21%.
Het E-nummer is 500ii, maar laat u niet afschrikken door het E-nummer; een E-nummer is een door de EU goedgekeurde (hulp)stof. Dit kunnen kunstmatige, maar ook natuurlijke stoffen zijn zoals bijvoorbeeld vitamine C (E300). Ook in het geval van de Baking Soda die wij verkopen is er sprake van een natuurlijke en ook veilige stof.
Baking Soda is goedgekeurd als veilige stof voor farmaceutische en voedingstoepassingen door de United States Pharnacopoeia (U.S.P.) en de Food Chemicals Codex specifications. Het voldoet daarnaast ook aan de kwaliteitseisen van de U.S. Food and Drug Administration als een stof dat algemeen herkend wordt als veilig (GRAS: Generally Recognized as Safe).

Inwendig gebruik

Ook in het lichaam komt bicarbonaat voor. Deze wordt gemaakt in de alvleesklier, darmwand en nieren en zorgt voor een goede PH (zuurgraad) in het lichaam.
Natriumbicarbonaat is in kleine hoeveelheden veilig voor inwendig gebruik, mits de voorgeschreven hoeveelheden niet worden overschreden. Wanneer u echter de voorgeschreven hoeveelheden overschrijdt, verstoort het de inwendige elektrolytische balans en kunt u vervelende klachten krijgen als krampen en hartproblemen. Dit komt enerzijds door het natrium, ofwel zout. Te veel zout is niet goed voor de mens.
Anderzijds heeft een te hoge inname van bicarbonaat ook nadelige effecten. Ook al komt het van nature in ons lichaam voor. Teveel is nooit goed! Neem het natriumbicarbonaat overigens nooit in met grote hoeveelheden calcium (zoals in de vorm van bijvoorbeeld melk of supplementen) en ook niet direct na een maaltijd.
Wilt u baking soda inwendig gaan gebruiken voor gezondheidsproblemen, raadpleeg dan eerst uw huisarts.
Hartpatiënten en mensen met een laag kaliumgehalte, wordt afgeraden om baking soda inwendig te gaan gebruiken.

Wenst u meer informatie hierover? Zie Tips voor de gezondheid of lees het Handboek Baking Soda NL om nog meer te weten te komen over het gebruik van baking soda.

Berichten

Nog geen berichten

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Bakingsoda NL - Minerala NL
Average rating:  
 0 reviews