Baking Soda in de keuken

Baking soda is zeer breed bruikbaar, echt multifunctioneel.
Het is een veilige en milieuvriendelijke manier van reinigen en ontsmetten, in en rondom de keuken, zonder het gebruik van agressieve chemicaliën.

Bewaar de inhoud van een geopende verpakking baking soda in een afgesloten plastic bakje of potje. Op deze wijze blijft de werkzaamheid optimaal.

Wanneer je baking soda reeds hebt gebruikt om materialen of ruimten te zuiveren van luchtjes, gebruik het dan in geen geval meer voor kookdoeleinden of voor persoonlijke verzorging en gezondheid. Het product is dan nog wel goed bruikbaar om bijvoorbeeld de goot mee te ontstoppen of bij vorst in de winter buiten op het trottoir te strooien tegen de gladheid.

Baking soda kan het best droog en buiten bereik van kleine kinderen bewaard worden. Voor de activiteiten met kinderen geldt dan ook dat er altijd een begeleiding moet zijn van een volwassene.

Rijsmiddel

Mals vlees

Bonen zonder gasvorming

Eitje pellen?

Voeg baking soda samen met iets zuurs toe aan een beslag. Bijvoorbeeld karnemelk, yoghurt of citroensap. Dit is een voorwaarde voor een goede rijzing.
Gebruik één theelepel citroensap per twee gram baking soda.
Bij de meeste recepten wordt één theelepel baking soda gebruikt, wat overeenkomt met een gewicht van twee gram.

Wrijf een lapje vlees of een stukje kip in met een klein beetje baking soda.
Laat het een 15 tot 30 minuten intrekken en spoel het daarna weer af.
Het kan nu verder bereid worden voor marinade, bakken en/of koken.

Een half theelepeltje baking soda bij het kookwater van peulvruchten, zorgt ervoor dat je geen last hebt van gasvorming in de maag.

Een half theelepeltje baking soda met de eieren laten meekoken, zorgt dat de eitjes met veel gemak worden gepeld!

Wassen van groente en fruit

Priklimonade

Koffiezetapparaat ontkalken

Blender reinigen

Ontdoe fruit en groente van vuil en bestrijdingsmiddelen, door ze te wassen in een bak met water en een paar eetlepels baking soda. Goed afspoelen!

Samen met zuur zoals bijvoorbeeld citroensap produceert baking soda belletjes koolzuurgas.
Koolzuurgas is de prik in limonade, iets wat je dus ook makkelijk zelf kunt maken!

Laat het koffiezetapparaat doorlopen met een liter water en 60 gram baking soda. Herhaal dit regelmatig om kalkaanslag te verminderen.

Voeg een druppel wasmiddel en een theelepel baking soda toe aan een blender die half gevuld is met heet water. Zet de blender aan op een langzame stand. Spoel de blender daarna af met warm water.

Keukenmachine

Vergeelde keukenapparatuur

Vaatwasser

Afwasmiddelversterker

Ook de keukenmachine kun je vullen met baking soda en heet water. Laat het apparaat ongeveer een halve minuut draaien. Hierna afwassen als gebruikelijk. Het vuil laat nu veel makkelijker los.

Maak vergeelde keukenapparaten weer mooi wit met één deel baking soda en acht delen warm water. Gebruik een spons om het te reinigen en laat het geheel 10 minuten staan. Spoel het schoon met water en droog het af.

Strooi wat baking soda over de vuile vaat in de vaatwasser en onder op de bodem. Dan heb je alleen bij de tweede spoeling nog vaatwasmiddel nodig.
Je kunt tussen het vaatwassen door de machine een keer spoelen met baking soda zonder de vuile vaat daarbij. Gebruik hiervoor 100 tot 200 gram baking soda. De hoeveelheid baking soda is afhankelijk van de inhoudsgrootte van de vaatwasser.

Voeg 2 tot 10 eetlepels baking soda toe aan het afwaswater, afhankelijk van de hoeveelheid water. Vlekken en vetten op de vaat lossen beter op!

Bakpoeder

Baking soda heeft een gashoudend effect, met andere woorden: het gevormde gas wordt vastgehouden. Baking soda is een natuurlijk en veilig rijsmiddel zonder toevoegingen. Niet te verwarren met gewone huishoud soda, want dat is natriumcarbonaat.
Het basische mineraal baking boda reageert met een zuur. In een bakproduct kan dat bijvoorbeeld zijn: karnemelk, kwark, citroensap, limoensap, maar ook honing, cacaoboter, vruchten of rietsuiker reageren met baking soda als zuur. Als er geen zuur ingrediënt in het baksel aanwezig is, dan kan er wijnsteenzuur aan toegevoegd worden.

Koolzuurgas (CO2) wordt dan geproduceerd en deze belletjes vormen kleine luchtkamertjes in het bakproduct.
Natriumbicarbonaat begint direct te werken als het in aanraking komt met een zuur. Het wordt daarom zo laat mogelijk aan het beslag toegevoegd. Voor een gelijkmatige verdeling in het beslag dient het goed gemengd te worden. Daarom is er ook bakpoeder gemaakt, deze reageert wat minder snel dan baking boda. Bakpoeder is baking soda met een zuur vermengd, plus daarbij maïszetmeel.

Je kunt ook zelf bakpoeder maken. Meng daarvoor 15 gram baking soda met 18 gram wijnsteenzuur en 11 gram maïzena (de maïzena wordt toegevoegd om vocht te onttrekken).

Als een recept van zichzelf al redelijk zuur is, dan is baking soda beter dan bakpoeder. Er wordt in dat geval ook vaak een combinatie van Bakpoeder en baking soda gebruikt.

Bij droog gebak waar boter in zit, bijvoorbeeld in cake, zijn beide producten nodig.
Bakpoeder werkt bij een hoge temperatuur en daarom wordt cake de eerste 20 minuten in een oven met een temperatuur van ± 220 graden Celsius geplaatst.
Het gas wordt in het gebak gevormd en als na 20 minuten de oventemperatuur verlaagd wordt naar 180 graden Celsius dan kan baking soda haar werk doen. Het gevormde gas wordt vastgehouden en de cake kan mooi uitbakken.

Bij traditionele recepten voegt men soms enkel baking soda toe om de luchtigheid vast te houden. Bij sommige andere recepten zal men dan weer enkel bakpoeder nodig hebben.

De gebruikte hoeveelheid van baking soda is meestal: 1 gram baking soda op 120 gram bloem. Bij de meeste recepten komt dit neer op een halve tot één theelepel baking soda.
Voeg zeker niet te veel baking soda toe, want dan rijst het beslag te snel en gaat het bakproduct naar zeep smaken!

Berichten (2)

 1. Sita :

  Ik krijg al uw nieuwsbrieven.Dank daarvoor.

  Mijn vraag is het volgende.
  De verhouding baksoda en bloem
  De verhouding bakpoeder bloem
  Hoeveel bakpoeder gebruik je in 1 kg bloem
  Hoeveel BakSoda gebruik je in 1 kg bloem
  Bij voorbaat dank
  vriendelijke groet

  • Han van Lierop :

   Hallo Sita,

   Als je baksoda wilt mengen met bloem gebruik je in principe 4 theelepels op 1 kg bloem.
   De andere verhoudingen hebben wij helaas geen weet van, omdat wij zoveel kennis over bakken niet hebben.

   Misschien is het handiger om een recept op te zoeken dat al helemaal in verhouding gemaakt is, zodat je daar dan ook geen fouten kunt maken in de verhoudingen van het deeg dat je wilt gaan maken.
   Hopelijk ben je hiermee geholpen. Alvast succes!

   Met vriendelijke groet,
   Team Baking Soda NL