Baking Soda in de huishouding

Baking soda is zeer breed bruikbaar, echt multifunctioneel.
Het is een veilige en milieuvriendelijke manier van reinigen en ontsmetten, in en rondom het huis, zonder het gebruik van agressieve chemicaliën.

Bewaar de inhoud van een geopende verpakking Baking Soda in een afgesloten plastic bakje of potje. Op deze wijze blijft de werkzaamheid optimaal.

Wanneer je baking soda reeds hebt gebruikt om materialen of ruimten te zuiveren van luchtjes, gebruik het dan in geen geval meer voor kookdoeleinden of voor persoonlijke verzorging en gezondheid. Het product is dan nog wel goed bruikbaar om bijvoorbeeld de goot mee te ontstoppen of bij vorst in de winter buiten op het trottoir te strooien tegen de gladheid.

Baking soda kan het best droog en buiten bereik van kleine kinderen bewaard worden. Voor de activiteiten met kinderen geldt dan ook dat er altijd een begeleiding moet zijn van een volwassene.

shadow

Allesreiniger

Meubels

Frisse lakens

Gymtassen

Meng 250 ml lauw water met 1 theelepel baking soda, 1 theelepel groene zeep en een scheutje citroensap. Je kunt dit mengsel in een sprayflacon gieten, zodat je het makkelijk kunt besproeien en bewaren.

Je meubels in de kamer zagen er nog nooit zo goed uit. Reinig en verwijder markeringen (zoals van potlood en krijt) van muren en beschilderde meubels met baking soda door het met een vochtige spons zachtjes in te wrijven. Veeg het daarna met een schone, droge doek af.

Frisse handdoeken en beddengoed direct vanaf de was!
Voeg 1/2 kopje baking soda in het poederbakje van de wasmachine om handdoeken en beddengoed fris te wassen.


Plaats een doosje baking soda in je sportschool locker en een ander in je sporttas! Het absorbeert de luchtjes en houdt je spullen heerlijk fris!

baking soda voor tassen

Bekleding morsen

Geurvanger

Luchtverfrisser

Matrasverfrisser

Maak het morsen of kleine ongevallen op bekleding schoon. Reinig de vlek volgens aanwijzingen van de fabrikant en laat het drogen. Bestrooi het met baking soda en laat het voor 15 minuten liggen voordat je het met de stofzuiger verwijdert. Controleer eerst op kleurvastheid alvorens baking soda te gebruiken.

Zet een bakje met baking soda in de koelkast.
Strooi baking soda op de bodem van een vuilnisbak.
Strooi op een snijplank, schrob en spoel af.
Gooi een half kopje baking soda in de afvoer van badkamer of keuken.
Strooi baking soda in de vaatwasser voor het wassen.
Strooi ruim over het tapijt en laat het een nachtje liggen om het ’s ochtends op te zuigen.
Bestrooi de bodem van de kattenbak.
Strooi wat baking soda in (sport)schoenen als je ze niet gebruikt.
Overal verdwijnen de ongewenste geurtjes!

Houd de kamer fris met een bakje baking soda in potpourri of baking soda met een aantal druppels etherische olie.

baking_soda_nl_babyfles01

Bestrooi, als het beddengoed in de was gaat, het matras met een dunne laag baking soda en laat het zo een paar uur liggen. Daarna kun je het met een stofzuiger verwijderen. Wanneer je kind op het matras heeft geplast en je kunt het niet direct opruimen, bedek dan de hele vlek bedekken met een laagje baking soda en leg er een handdoek overheen en daarover het matraslaken. Zo kan degene die het bed gebruikt toch nog verder slapen. De volgende ochtend kun je het eenvoudig stofzuigen. Je ruikt niets meer van de urinevlek!

Vloerreiniger

Waterkoker ontkalken

Afvoer reinigen

Ontstopper

Voor het verwijderen van vlekken en vuil van de vloer meng je een half kopje baking soda in een emmer warm water en reinigt daarmee de vloer. Na spoelen met schoon water.
Pas op: dit is niet geschikt voor vloeren die met was bewerkt zijn!


Baking soda wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld theekopjes te ontkalken. Hoe ontkalk je een waterkoker met baking soda?
Voeg 3 eetlepels baking soda in de waterkoker en vul deze aan met water. Laat de waterkoker ongeveer 3 uur staan, spoel daarna de waterkoker uit en kijk of er geen kalkresten achtergebleven zijn. Mochten deze er nog zijn dan het proces herhalen.
Ook kun je het water koken en daarna de baking soda toevoegen. Roer met een lepel de baking soda in het water zodat deze zich goed kan verspreiden. Spoel daarna de waterkoker weer goed uit. Citroenzuurpoeder is hier ook zeer geschikt voor!

Je kunt de afvoer ontstoppen door er wekelijks vier eetlepels baking soda in te gooien.
Doorspoelen met heet water.


Verdeel baking soda gelijkmatig over het oppervlak, spray er water overheen en laat het een nacht staan. De volgende dag kun je het makkelijk met een doek verwijderen.

baking_soda_nl_ovenreinigerKlik op de foto om een video hierover te bekijken

Teddyberen schoonmaken

Textielverfrisser

Toilet reinigen

Vlekkenmiddel


Zelfs Meneer Beer heeft een opfrisbeurt nodig! Houd favoriete knuffels fris met een droge douche van baking soda. Strooi de baking soda op het speelgoed en laat het  gedurende 15 minuten drogen. Poets voor een verwijdering de resten grondig af. Het is wederom zacht voor het gebruik door je baby en Teddy zal het ook waarderen!

Meng twee kopjes baking soda met een theelepeltje etherische olie naar keuze. Meng het met een vork en bewaar het een paar dagen in een strooibus.

Bij gebruik strooi je het op de plek naar keuze. Verdeel het goed over het textiel of tapijt en laat het een nachtje staan. Daarna kan het worden verwijderd door het bijvoorbeeld op te zuigen.

Strooi een kopje baking soda in het toilet en giet daaroverheen 1 kopje azijn.
Laat het 10 minuten bruisen en maak het toilet dan schoon met een borstel.


Smeer een pasta van baking soda met water op de vlek, laat het even weken en vervolgens was je het uit zoals gewoonlijk.

Wasmiddelversterker

Zilverpoets

Vervang de helft van het reguliere wasmiddel door een half kopje baking soda.
De kleren worden schoner, frisser en helderder.

Meng drie delen baking soda met één deel water en poets het zilver met een doek of spons. Daarna goed afspoelen en drogen.

Met aluminiumfolie (doffe zijde boven) in een schaal flink heet water, heb je een oplossing waar je zilver in kunt reinigen.