Baking Soda in de badkamer

shadow

Sanitair reinigen

Douchekop ontkalken

Kalkaanslag op armaturen

Badkuip

Vuil en kalkaanslag op badkamerarmaturen zijn met wat baking soda op een vochtige spons of lap moeiteloos te verwijderen, waarbij het milieu wordt ontzien.

• 1 deel baking soda
• 4 delen azijn
• plastic zak
• elastiekje, touwtje of linnentape
Giet de Baking Soda en azijn in een plastic zak en bind dit met een elastiekje, touwtje of linnentape om de douchekop heen. Laat het geheel een uurtje borrelen. Haal na een uur de plastic zak weg en spoel de douchekop schoon met water.

Hardnekkige kalkvlekken op armaturen als kranen en knoppen wrijf je in met een pasta van baking soda. Laat dit enkele uren intrekken. Schrob goed na, spoel het af en wrijf het droog. Bij regelmatig herhalen voorkom je hiermee ook vorming van nieuwe kalkaanslag.

Een badkuip wordt vaak extra vies door aanslag van vet van badolie en dergelijke.
Strooi eerst baking soda in de badkuip en poets het daarna met een doekje verzadigd met azijn. Vuil en vet verdwijnt hierdoor heel makkelijk.

Toiletreiniger I

Toiletreiniger II

Afvoer verfrissen

Afvoer verstopping

• 1 deel baking soda
• 1 deel azijn

Strooi de Baking Soda in de toiletpot en giet de azijn erover. Laat het 10 minuten bruisen en maak het toilet dan schoon met een toiletborstel.
De toiletpot kun je bij normale reinigingsbeurten met baksoda en water reinigen. Bij sterke vervuiling is het beter om ook azijn te gebruiken. Voor een extra frisse geur voeg je hier wat citroen of limoensap aan toe. Desgewenst laat je het een nacht intrekken en reinig het dan weer na met Baking Soda op een vochtige spons.

Strooi eens per maand 200 tot 250 gram baking soda in de spoelbak van het toilet (‘s avonds voor het slapen gaan) en laat het een nacht staan voordat je het doorspoelt.
Dit reinigt zowel de spoelbak als de toiletpot.

Je kunt 4 eetlepels baking soda in de gootsteen strooien voordat je op vakantie gaat, zodat deze lekker frist blijſt ruiken ook als je een poosje weg bent. De zwanenhals kan bij langere tijd wegblijven zonder water komen te staan, dit geeſt vervelende geurtjes. Met baking soda is deze geur te neutraliseren. Bij hardnekkig vuil kun je ook citroenzuurpoeder oplossen in warm water om al het vuil in een razend tempo los te weken zonder te hoeven poetsen.

Is de afvoer echt verstopt, schud dan 200 gram baking soda samen met 200 ml azijn.
Wacht een paar minuten en giet vervolgens een liter heet water in de afvoer. Zo nodig kan je dit nog een keer herhalen. Met deze methode voorkom je het gebruik van zware chemische ontstoppers.

Douchegordijn

Badmat

Tegels

Voegen reinigen

Je kunt baking soda op een vochtige spons strooien en hiermee het douchegordijn reinigen, daarna kan het met water afgespoeld worden.
Hardnekkige vlekken en luchtjes kun je verwijderen door het douchegordijn los te halen en in een kuip met water en baking soda te laten weken. Daarna afschrobben met een vochtige spons met baking soda, afspoelen en weer ophangen.

Je kunt badmatten, toiletmatten en andere antislipmatten goed reinigen door ze met baking soda te bestrooien. Een halfuurtje laten inwerken en met een vochtige borstel naschrobben. Vervolgens goed afspoelen met water.

Tegels houd je goed schoon en fris door ze in te wrijven met baking soda op een vochtige doek. Even naspoelen en ze glanzen weer.
Bij vloertegels die deels poreus zijn kun je de tegels vochtig maken, baking soda eroverheen strooien en dan minimaal een half uur laten intrekken. Wel even schrobben, maar de tegels worden dan weer brandschoon. Naspoelen en eventueel nadrogen.

• 60 gram baking soda
• 1,5 liter water
• 80 milliliter citroensap
• 60 milliliter azijn
Doe het mengsel in een flacon en spray het op de voegen. Laat het een uur intrekken en schrob het stevig schoon met een tandenborstel of andere kleine borstel.

Berichten (6)

 1. Manuelle :

  Welke azijn mag je gebruiken? Blanke azijn of huishoudazijn?

  En kun je de pakjes azijn en baking soda ook laten staan in een kunststof afvoer of vreet die dan kapot?

  • Han van Lierop :

   Hallo Manuelle,

   Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn gebruiken. Azijn en baking soda is niet dermate agressief dat het de kunststof afvoer kan wegvreten. Wel is het aan te raden om de afvoer goed door te spoelen, omdat het restant baking soda anders gaat klonteren. Gebruik zoveel azijn als nodig om de baking soda weg te laten bruisen en gebruik warm of heet water om dat na te spoelen. Succes ermee!

   Met vriendelijke groet,
   Team Baking Soda NL

 2. Tom :

  Hallo, ik hoorde dat de bekende baking soda gaat verdwijnen terwijl het zo’n goed product is. Is dat zo en waarom dan?

  Vriendelijke groet.

  • Han van Lierop :

   Hallo Tom,

   Het is ons niet bekend dat baking soda van Arm & Hammer zou verdwijnen. Wij leveren nog steeds aan meerdere supermarkten in Nederland en België en het blijft gewoon verkrijgbaar in onze webwinkel.

   Hopelijk ben je hiermee voldoende geïnformeerd.

   Met vriendelijke groet,
   Team Baking Soda NL

 3. Conny Nolten :

  Hoe kan ik het beste kalkaanslag e.d. verwijderen van een glazen douchedeur?

  • Han van Lierop :

   Hallo Conny,

   Om een glazen douchedeur te ontdoen van kalkaanslag kun je het best 2 eetlepels citroenzuurpoeder oplossen in warm water en in een spuitflacon doen. Als het echt veel kalkaanslag is, kun je er ook nog 1 eetlepel baking soda bij doen om het extra kracht bij te zetten. Zorg dat het goed opgelost is in het water. Spray het glas in, laat het een paar minuten intrekken en schrob het met een schuursponsje of een sanitairspons. Herhaal eventueel als dat nodig is. Let wel op dat het niet op aluminium terechtkomt als je baking soda toegevoegd hebt, want daar reageert aluminium niet goed op.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Team Baking Soda NL