Baking Soda voor het zwembad

Opblaasbaar zwembad

Zwembaden reinigen

Verhoog de alkaline in uw zwembad

Opblaasbare zwembadjes, ballen en ander opblaasbaar speelgoed bestrooi je met baking soda voordat je ze opvouwt en bewaart na het zomerseizoen. Dit maakt dat het niet zo gaat plakken en voorkomt schimmelvorming.

Ook ingebouwde zwembaden zijn prima te reinigen met baking soda.
Het laat geen krassen na op kunststof spabaden. Reinig ook de zwembadfilters met baking soda.

shadow

Maak je wetsuit schoon met Baking Soda

Wanneer sportduikers hun duikspullen weer gebruiken om aan het duiken te gaan, zullen het duikpak, de duikschoenen, handschoenen en kap schoongemaakt moeten worden. Ook na het duiken is het belangrijk, want wanneer er in water gedoken is, ruiken de attributen niet zo fris meer als voorheen (vooral wanneer gedoken is in zoet water) en is het extra belangrijk om deze goed uit te spoelen. Baking soda kan goed helpen bij het schoonmaken van duikpakken, duikschoenen, handschoenen en kappen!
Neopreen is een stof die goed behandeld en bewaard moet blijven om het lang mee te laten gaan en is gevoelig voor synthetische middelen. Baking soda is een goed middel hiervoor; het neutraliseert de zuurgraad en verwijdert vlekken en nare geurtjes zoals bijvoorbeeld de geur van zoet natuurwater.

1. Vul een bad of een grote bak met lauwwarm/handwarm water en strooi daar 100 tot 200 gram baking soda in en verdeel het in het water zodat het goed opgelost wordt. Gebruik geen heet water, want door de hitte verliest het neopreen zijn flexibiliteit. Laat het neopreen 30 minuten weken. Draai dan het pak, handschoenen en kap binnenstebuiten en laat het nogmaals 30 minuten weken.
2. Mocht er vuil in de rits van het duikpak of duikschoenen zitten, gebruik dan een tandenborstel en schrob het in het water met baking soda. Rits het een paar keer open en dicht zodat al het vuil er uit kan.
3. Spoel alles goed af met koud water, van binnen en buiten.
4. Inspecteer of al het vuil er uit is bij de naden, ritsen en de seals.
5. Draai het pak binnenstebuiten en hang het te drogen (maar niet in de zon). Draai het pak weer terug en hang het nogmaals op. Hang het in de kast of vouw het pak losjes en zorg dat het op een plek is waar de temperatuur constant blijft.
6. Om te zorgen dat de duikschoenen fris blijven, kun je baking soda in de droge schoenen strooien gedurende de tijd dat ze niet gebruikt worden. Wanneer je ze weer gaat gebruiken, kun je de baking soda er uit kloppen of met een stofzuiger er uit zuigen.

Zuur base balans in je zwembad of hot-tub

Een goede pH balans in het zwembad is van vitaal belang. Een te lage of te hoge pH geeſt diverse gezondheidsklachten waaronder huidaandoeningen en infecties. Voor een evenwichtige zuur-base verhouding van je zwembadwater gebruik je 680 gram Baking Soda per 38.000 liter water om de alkaliniteit met 10 ppm (parts per million) te verhogen. De optimale pH voor je zwembad is 7.4. Ook voor de effectiviteit van het chloor (voor desinfectie) is deze pH waarde het beste. Een aanvaardbare range is een pH tussen de 7.2 en de 7.6.
Houd rekening met de pH-waarde na toevoeging van zure of basische chemicaliën aan het zwembadwater en wanneer het bad na verloop van tijd verontreinigd raakt (vuil, algen, insecten, urine e.d.). Gebruik een pH meter (strips, apparaatje of druppels) om de zuur-base verhouding regelmatig te meten en zo nodig de pH te verhogen door toevoeging van Baking Soda. Mocht de pH juist weer te hoog zijn, dan kun je daarvoor andere middelen toevoegen, meestal wordt daar natriumbisulfaat voor gebruikt om de pH te verhogen of te verlagen. Voorbeelden van pH verhogers zijn pH-Plus granulaat, of pH+. De plusvorm, dus om de pH te verhogen, is meestal natriumbicarbonaat, ofwel gewoon baking soda.

Naast de pH waarde is ook de waterhardheid of alkaliniteit een belangrijke waarde voor goed zwembadwater, dit is de concentratie aan metaal-ionen in het water. Het bepaalt de capaciteit van water om zuren of basen te neutraliseren of te bufferen. Het zorgt ervoor dat de pH waardes niet te sterk schommelen, dit is belangrijk voor een goede werking van het chloor. Een te hoge pH maakt het chloor inactief en een te lage pH kan corrosie veroorzaken.

De waterhardheid wordt in Nederland uitgedrukt in mg/l Calciumcarbonaat=CaCO₃
In België wordt ook wel de Franse eenheid gebruikt: 10 mg/l CaCO₃= 1° FH
De aanbevolen concentratie is 80 tot 120 mg/l CaCO₃

Een te lage alkaliniteit zal er voor zorgen dat bij het toevoegen van een zuur of een base de pH sterk zal schommelen en moeilijk correct te regelen is. Een extreem hoge alkaliniteit (>300 mg/l) zal de pH waarde juist bevriezen.

Deze informatie is niet afdoende voor het volledige onderhoud van je zwembad of hot tub. Het geeſt enkel aan dat Baking Soda een product is om, wanneer dat nodig is, de pH te verhogen. Informeer naar de volledige informatie, zoals het gebruik van chloor e.d. bij gespecialiseerde bedrijven op het gebied van zwembaden.

Klik hier om pH-strips te bestellen!